2022-12-06—07
Vi ligger kvar och njuter av stadslivet. Går promenader och äter på restaurang. Staden har smyckats inför julen och Maria köper ett par pepparkakshjärtan som vi hänger upp i salongen ombord. Vi blir bjudna på kaffe och jättegoda lussebullar till grannbåten Linnea. De väntar på rätt väder för att segla till Karibien.
2022-12-08
Dags att lämna Santa Cruz. Vi seglar söderut i svag vind och ankrar till kvällen i Bahia de Abona. 
2022-12-09
Fin sydlig vind så vi kryssar söderut längs Teneriffas östra kust, rundar Montagne Roja och förtöjer i marinan San Miguel, där vi legat ett antal dagar tidigare. Marinan ligger på bekvämt avstånd från flygplatsen och nu är det dags för besättningsbyte. Maria ska åka hem och hälsa på släkten över jul. 
2022-12-10
Maria lämnar Salsa men Fredrik blir inte ensam för det. Strax efter att tåren på Fredriks kind torkat anländer en taxi med tre glada seglarkamrater, Lennart, Curt och Dag, som genast mönstrar på för en veckas ”gubbsegling”.
2022-12-11
Gran Canaria och Teneriffa har de flesta besökt tidigare så vi seglar västerut. Några offringar till Neptun rubbar inte det goda humöret och kung Neptun tackar med att återigen på nära håll visa våra vänner pilotvalarna strax väster om Teneriffa. Till eftermiddagen ankrar vi utanför Playa de la Guancha på La Gomera. Stämningen ombord stiger ytterligare när badtemperaturen visar på 23 grader.
2022-12-12
Staden San Sebastian ska besökas. När vi på VHF anmäler oss till marinan får vi besked att vi måste vänta utanför. Det är losskastning och tävlingsstart för roddbåtarna som ska delta i Talisker Atlantic Challenge. Drygt 40 ekipage ska lämna hamnen för att ro ca 3000 NM till Antigua. Ekipagen är indelade i fem olika klasser beroende på hur många de är ombord, från soloroddare till femmannateam. Fy vad det måste bli jobbigt. Vi vinkar och gör tummen upp för alla när de passerar oss.
Staden San Sebastian är sig lik. Vi kompletterar matförrådet, äter tapas och byter ut den spanska gasoltuben som har hållit igång gasolspisen i nästan två månader.
2022-12-13
Dags att besöka nästa ö. Vi lämnar La Gomera, seglar norrut och får en märklig segling till La Palma. Det börjar med fin akterlig vind och gennakern plockas fram. Men den har inte mer än hissats förrän vinden ändrar riktning och vi seglar plötsligt bidevind för styrbords halsar. När vi passerat norr om La Gomera ändrar sig vinden återigen och det blir halv vind för babords halsar till marina La Palma i Santa Cruz.
2022-12-14
Vi ligger stilla i marina La Palma och promenerar på staden. Det är sol och väldigt varmt så stadens öl  avprovas efter klockan tolv. 
Till kvällen lagar Lennart, till någon besättningsmedlems förvåning, en väldigt god fiskmiddag på filéer av färsk Dorada (ej att förväxla med Dorado, Guldmakrill). Fisken serveras med kokt potatis och ett vitt Albarinovin.
2022-12-15
Återfärden mot La Gomera blir en upprepning av vindarna på ditvägen. Det måste vara de höga öarna och venturi-effekten som gör att man inte kan lita på vindprognoserna. 

Det blir en lång dag till sjöss. Undrar ni vad man pratar om på en ”gubbsegling”? Hade vi varit fyrtio år yngre hade vi kanske pratat om det motsatta könet, hur underbara de är men såklart hur svåra de kan vara att begripa. Nu pratar vi i stället vin, aktier, krämpor och sjukdomar. Dag, som är läkare får bjuda på gratiskonsultationer och alla hypokondriker ombord får minst en ny krämpa. 
Vi blir tvungna att ta till motorn för att hinna till vår planerade vik för grillning innan det blir mörkt. 
Dags perfekt grillade entrecote med vitlökssmör, ugnsstekt potatis och rödvin förgyllde vår kväll.
2022-12-16
Vi seglar från södra La Gomera och får som vanligt uppleva accelerationszonen, där vinden plötsligt ökar till ca tio m/s i stället för fem. Men idag är det halv vind så efter att ha tagit ett rev i storen så gör vi fin fart. Vi blir tidiga till marina San Miguel så det finns tid för ett sista bad innan vi löper in till marinan. Båten städas och vi äter avslutningsmiddag på restaurang.
Nöjda seglare på väg mot marina San Miguel
2022-12-17
Dag, Curt och Lennart mönstrar av och flyger hem. Fredrik får själv sköta losskastningen och går och lägger sig till ankars söder om Teneriffas flygplats, strax väster om Montagna Roja. Båda SAS-planen lyfte som de skulle. 
Det känns inte helt bekvämt att vara ensam ombord när jag ska förtöja i Pasito Blanco på Gran Canaria, en marina som jag aldrig tidigare varit i. Men mer om det nästa gång….