2022-12-18
Jag (Fredrik) brukar säga ”Har man inte tur med sig ska man inte fara på sjön”. Och oftast har jag tur. Igår när Salsa låg i marina San Miguel kom en ung tyska förbi och ville segla med till Karibien. Det är många unga ”backpackers” som vill till Karibien så den frågan får vi ofta när vi ligger i en marina. Jag svarade som vanligt att Salsa ska stanna på den här sidan av Atlanten den här vintern. Men jag erbjöd henne att hon kunde få hjälpa mig ombord fram till den 28.e december när Maria kommer tillbaka. Visserligen utan lön, men trevligt arbete mot fri mat och fritt husrum i förpiken. 

Idag svarade hon ”Ja tack” till mitt erbjudande. Jag sjösätter jollen, ror in till stranden och hämtar Emma, hennes fiol och hennes jättestora ryggsäck. Det är en del dyningar så helt torra var vi inte när vi kom fram till Salsa. Men fiolen klarade sig torrskodd, och vi torkar snabbt i solen. Väl ombord får jag veta att Emma är vegetarian men äter i alla fall fisk. Jaha, det här kan bli en utmaning.
Laxfile är helt godkänt.
 
2022-12-19
Det blev tidig väckning ombord på Salsa. Kl. 0530 ringer väckarklockorna och kl. 0600 har vi kastat loss. Det är 60 NM till Pasito Blanco på Gran Canaria. Där har jag avtalat om upplyftning och avspolning av Salsa den 20/12. Med fem knop i snitt blir det 12 timmars segling dit.
Vi seglar med fin vind fram till sen eftermiddag. Då dör vinden, vi badar, startar motorn och tuffar den sista biten för motor. Utanför Pasito Blanco går det rejäl dyning, men vi lyckas hitta en lugnare vik alldeles i närheten. Som så ofta får vi njuta av en fin solnedgång, denna gång med en cementfabrik i förgrunden.
Fin sunset även om förgrunden kunde varit mer idyllisk.
 
2022-12-20
Med enbart lite försening får vi komma in till marinan och travel-liften som elegant lyfter upp Salsa på land. Personalen på marinan och varvet pratar utmärkt engelska så ordet "manana" nämns överhuvudtaget inte. Redan efter lunch är Salsa avspolad under vattenlinjen. Innan målning ska hon få torka ordentligt så jag byter gummikuddarna på Gori-propellern och offeranoder på propeller, propelleraxel och bogpropeller. Offeranoderna ska slitas och skyddar propeller och andra delar på båten mot galvanisk korrosion. Skönt att jag hade tagit med mig extra offeranoder, för här fanns inga att köpa. Men bottenfärg finns att köpa, och jag köper en EU-godkänd burk på 5 liter.
Vi får bo ombord på Salsa trots att hon står på land men det är lite jobbigt med disk och toalettbesök som får ske iland. Många turer upp och ner på stegen blir det. Eftersom det är ganska smutsigt på marken måste skorna alltid tas av innan man beträder teakdäcket.
2022-12-21
Stora bottenmålardagen! Styrman Emma tilldelas en stor roller och målar alla stora ytor. Kapten Fredrik målar med pensel och en liten roller närmast vattenlinjen och på de ytor som är svåra att komma åt.

Målandet går som en dans och är färdigt redan efter lunch. Men färgen måste få torka också. Dessutom återstår några fläckar där vaggan har stöttat skrovet.
Dagen avslutas med hamburgermåltid på marinans restaurang. Emma äter vegoburgare och Fredrik, som är hungrig äter restaurangens specialburgare.
2022-12-22
Sjösättningsdag! På min begäran kör de fram travel-liften och låter Salsa hänga i den några timmar medan jag målar det sista och låter färgen torka. Det känns lyxigt att ha gott om tid och verkligen få en heltäckande bottenmålning. På svenska båtklubbar springer man ofta ikapp med kranen med penseln i handen vid sjösättningen och försöker få på lite färg innan båten går i sjön. Nu känns det skönt med det spanska temperamentet. Här brådskas inte, även om någon annan väntar på upplyftning.

Vi vill utnyttja den fina nordostliga vinden och beslutar oss för att segla till Teneriffa trots en sen start. Efter en härlig segling kan vi vid midnatt ankra vid Montagna Roja. Under seglingen grillas Emma i väjningsregler, lanterneföring och diverse annat som en atlantseglare bör ha klart för sig. Emma kan redan mycket och lär sig dessutom snabbt.
2022-12-23
Eftersom Emma har hjälpt mig bestämmer jag att jag ska försöka hjälpa henne. Vi ska segla till olika platser där det finns potentiella karibien-avseglare, till ankars eller förtöjda. Vi siktar först in oss på La Gomeras västsida och Puerto Vueltas för att därefter segla oss österut så att vi kan hämta Maria i San Miguel den 28/12.

Under seglingen till Puerto Vueltas får jag dessvärre ett dödsbud. Min före detta kollega och sedan många år gode vän, mariningenjören Bosse Persson, har ”ankrat för sista gången”. Verkligen trist att höra. Vi har haft mycket roligt ihop. Medan jag sitter och begrundar det här så skriker Emma ”Dolphins”, och ett stim på säkert 15 – 20 delfiner hoppar och leker runt båten. Det är första gången vi ser delfiner sedan vi kom till Kanarieöarna. Dessutom stannar de, för ovanlighetens skull, minst en halvtimme hos oss. Är det en sista hälsning från Bosse P. eller beror det på att styrman Emma sitter i lotusställning och sjunger för dem? Det kan ni fundera på. Jag har min uppfattning klar.
2022-12 24
Äntligen julafton. Emma lånar jollen och ror runt bland båtarna utan att komma tillbaka med en karibien-biljett. Under tiden lagar Fredrik ”Janssons temptation a La Gomera”. La Gomeravarianten har handrensade sardiner i stället för ansjovisfileer. Men konsistensen är den rätta och med en Linie-akvavit till maten så blir skillnaden i smak hårfin.
Maria har trots vårt gemensamma löfte om att bara ge bort välgörenhetgåvor till våra vuxna inte kunnat låta bli att gömma en julklapp till Fredrik. Men den måste först hittas. Efter fem kluriga ledtrådar på rim så får Fredrik stoltsera i ett par nya shorts.

Emma får en Pasito Blanco-keps som påminnelse om målningsäventyret.
Den vegetariska risgrynsgröten intogs som kvällsmat. Uppenbarligen blev gröten en tysk fullträff för besättningen åt upp all de fyra portioner som kapten lagat (kapten tog en). Kvällen avslutas med att vi har trevligt och sjunger julsånger till tonerna från Emmas fiol.

2022-12 25
Juldagen. Nu måste vi sätta lite fart. Efter motionssimning och ett introduktionspass i yoga seglar vi runt ön och förtöjer i marina La Gomera i San Sebastian. Mittemot oss på bryggan ligger Swea från Falsterbokanalen med Sara, Anders och Sofia ombord. Trots att vi har samma hemmahamn och ligger ganska nära varandra har vi tidigare bara bytt några ord på bryggan. Nu får vi tid att fördjupa samtalen. Att Emma är vegetarian är inget problem eftersom alla på Swea också är det. Efter en trevlig kväll ombord på både Salsa och Swea har alla parter bestämt sig. Emma får ett erbjudande att segla med Swea till Karibien och Emma svarar genast ”ja”. En fin win-win-win situation har uppstått. Ja, har man tur så har man!
Swea ligger och väntar på en ny besättningsmedlem.
 
2022-12-26
Mission completed! Men vi har en uppgift kvar. Vi ska hämta Maria i marina San Miguel den 28/12. Tyvärr är väderutsikterna inte de bästa. Och de kommer inte att bli bättre, bara sämre. Det har till och med skrivits om ovädret i svenska tidningar.
Vi kastar loss och kryssar i friska ostliga vindar till Teneriffa. Stundtals blåser det 18 m/s och vi revar så mycket vi kan utan att tappa all fart. Eftersom morgondagens väderprognos lovar ökande vindar frågar vi marina San Miguel om vi kan komma en dag tidigare än bokat och får positivt svar.
Väldigt nöjda förtöjer vi i marinan och bjuder Emmas pojkvän Mario på middag.
2022-12-27
Det blev inte storm idag, men det blåser i alla fall kuling här, 18 m/s. Ombord organiserar vi ”stora båtstädningen”, vilket är välbehövligt efter besöket på Pasito Blanco. Högtryckstvättaren var lite överambitiös och högtrycksspolade till och med avloppet till en av handfaten. Resultatet blev ungefär detsamma som när Fredrik i ungdomsåren, till husmödrarnas förfäran, slängde ner nyårssmällare genom gatans avfallsbrunnar intill hyreshusen. Svarta smutsfläckar både i tak och på väggar. 

Efter middag blir det avslutningsmatch i chinaschack som, till Fredriks besvikelse, slutar oavgjort. 
2022-12-28
I väntans tider. Idag har vi ingen aktivitet planerad. Styrman far iväg på utflykt till grannstaden och kapten pysslar ombord. Det är inte så att Salsa reparerar sig själv och nästan varje dag är det något som går sönder eller i alla fall behöver fixas/justeras. Förseglingstejp på flotten behöver sättas på plats, några gångjärn behöver smörjas, en tätningslist i förliga duschen har lossnat, duschhandtaget på akterdäck läcker och vindinstrumenten har slutat fungera. Men framåt eftermiddagen fungerar allt till belåtenhet och Marias ankomst inväntas.
2022-12-29
Vinden har avtagit lite och vi måste hitta något trevligt ställe att fira nyår på. Vi seglar till San Sebastian på La Gomera, mest för att Emma smidigt ska kunna byta båt till Swea. Men också för att vi gillar San Sebastian. Seglingen går kvickt och lätt. 
2022-12-30
Vi ligger stadigt förtöjda i marina La Gomera i San Sebastian. Emma säger adjö, får en kram och bär över sin jätteryggsäck, sin sovsäck och sin violin till Swea. Jag önskar henne allt gott och trygg segling. Maria sover dessvärre bort ytterligare ett dygn. Mönstret känns igen från hennes tidigare stockholmsbesök. Vad är det i stockholmsluften som är så farligt för landsortsbor? Det borde någon kunna skriva en C-uppsats om.