2022-12-31
Nyårsafton i San Sebastian på La Gomera. Borde kunna bli festligt värre. Tyvärr har Maria fått influensa, så Fredrik får plocka ut champagneflaskan ur kylen. Vi tänker istället fira ”nyår” när Maria har blivit frisk.
Men vi hinner äta nyårssupé med färska langoustiner, följt av en köttbit med Fredriks favorit Lohmanders bearnaisesås (importerad från Sverige), innan Maria somnar på nytt.
Fredrik kan inte hålla sig utan går upp till torget för att se på hur ett spanskt nyårsfirande går till. Där firas tolvslaget ordentligt med raketer, drycker, musik och dans. 
Tolvslaget närmar sig
Enligt tradition ska man äta 12 vindruvor i takt med att det nya året rings in och skölja ner med cava. Denna sed ska ge lycka med sig under årets kommande tolv månader. Musiken tystnade inte förrän klockan sex på morgonen så det var tur att nyårsdagen inföll på en söndag, då allt i Spanien i alla fall är stängt. 
2023-01-01
San Sebastianborna botar huvudvärken efter nyårsfirandet. De syns i alla fall inte till på stadens gator.
Fredrik promenerar på staden och fotograferar sevärdheter. Huset som Columbus bodde en månad i 1492 ser ganska oansenligt ut. Och kanske var avsikten att det inte skulle dra till sig uppmärksamhet. I staden träffade nämligen Coumbus den vackra änkan Beatriz de Bobadilla. Kanske var det därför som fartygen stannade nästan en månad innan de gav sig av för att hitta sjövägen till Indien. För inte kan det väl ha tagit en månad att ta ombord vatten till tre fartyg. I en park i staden hittar Fredrik också La Gomeras äldsta hus, Torre de la Conde, byggt 1447.
2023-01-02
Vi vinkar farväl till vännerna på Swea och seglar över till Teneriffa. 
Sara tog bilden när vi lämnade San Sebastian
Under seglingen får vi sällskap en stund av våra vänner pilotvalarna. Den här gången har vi inga svårigheter att fotografera dem. De simmar något fortare än Salsa seglar och är bara någon meter sidan om oss. De är också fler än vi sett tidigare, kanske så många som trettio eller fyrtio stycken. Till kvällen ankrar vi nedanför flygplatsen, väst om Montagna Roja.
Riktigt nära kom pilotvalarna
2023-01-04—05
Egentligen skulle vi varit på Gran Canaria och träffat Marias dotter Malin med familj, som semestrar på ön. Men det går ju inte när vi inte är friska. Så därför ligger vi kvar i viken.
2023-01-06
Vi känner för lite luftombyte. Vi seglar till Anfi del Mar på Gran Canaria. Tyvärr har vindinstrumentet på nytt slutat att fungera. Då är det skönt att ha vindrodret Vera ombord. Hon styr helt utan elektroniska instrument, bara man ställer in önskad vinkel mot vinden. 
2023-01-07--08
Till ankars Anfi del Mar. Maria är äntligen på bättringsvägen. Fredrik försöker, utan framgång, få ordning på vindinstrumentet. Troligen är det givaren i masttoppen som slutat fungera. Nya finns att köpa i Las Palmas, men Las Palmas ligger på andra sidan ön.
2023-01-09
Vi går till Puerto Mogan och förtöjer i marinan. Fredrik blir upphissad i masten och plockar ner den gamla vindgivaren. På utsidan ser den helt ok ut men det finns elektronik inuti som antagligen slutat fungera.
Fin utsikt, men inget för höjdrädda
2023-01-10
Vi hyr en liten bil och gör en utflykt till Las Palmas. Tänk vad världen är liten ibland. När vi stiger in i båtsportaffären för att köpa vindgivare möter vi Peter och Jackline, som vi umgicks mycket med under vår segling till och i Karibien 2017-2018. Vad är sannolikheten för ett sådant sammanträffande?

På hemvägen stannar vi och tittar på sanddynerna i Maspalomas. Tyvärr är det mulet och ganska blåsigt så något bad blev det inte.
Mycket sand är det gott om!
2023-01-11
Nya vindgivaren monteras i masttoppen och den verkar fungera även om den ska finjusteras när vi kommer till sjöss.

Eftersom Maria var sjuk på nyårsafton så har vi skjutit upp firandet tills hon mår bättre. Och det gör hon idag. Vi firar nyårsafton med champagne och middag på trevliga ”Casito Mediterraneo” i hamnen.